Når patienter får taget en vævsprøve, er det vigtigt at opnå hurtige og valide svar, så eventuel behandling kan startes op. Det kan typisk være om en tumor er god- eller ondartet.
Cellari er en lovende dansk startup, der udspringer af en dansk styrkeposition i AI-baseret billedgenkendelse fra DTU og KU. Ambitionen i dette Innobooster-projekt er at erstatte den manuelle, kemiske farvning samt den efterfølgende analyse af vævsprøver med digital teknologi, så tiden og ressourcerne, der bruges på farvning og analyse reduceres betragteligt.
I dag skal en vævsprøve først skæres i tynde skiver, hvorefter den voksfikseres og sendes til farvning. Her ligger prøven i 45 min. og vipper i kemikalier, mens en ekspert overvåger, at farvningen sker med størst mulig kontrast. Derefter bliver prøven taget ud af maskinen og lagt på glas og fotograferet. Billedet kan nu undersøges af patologer gennem et mikroskop. Efterfølgende bliver patienten orienteret om resultatet.
Den digitale løsning fra Cellari er baseret på kunstig intelligens, hvor digital processering skaber billeder af frosne vævsprøver, som det lægefaglige personale på hospitaler effektivt aflæser resultatet af.
Målet for Cellari er at blive de første til at sammenkoble digital farvning af vævsprøver og analyse i én løsning, som understøtter frysesnit. På sigt åbner teknologien op for, at analyser af vævsprøver kan gennemføres indenfor minutter, hvorefter eventuel behandling kan startes op. Det vil gavne patienterne og styrke lægers, laboranters og patologers arbejde på hospitaler verden over.
Med bevillingen fra Innovationsfonden er det muligt at udvikle algoritmer til digital analyse af vævsprøver fra rigtige patientprøver. Målet for er at starte egentlige valideringsstudier op senere i 2020.