Innovationsfonden
Innobooster
“Vi har nydt det gode samarbejde, samt den hurtige og præcise respons fra Innvite”
Andreas Siggard
CEO, Hecto Drone
Innovationsfonden
“Vi har nydt det gode samarbejde, samt den hurtige og præcise respons fra Innvite”
Andreas Siggard
CEO, Hecto Drone
Droner, der sprøjter markerne uden manuel styring skal blive fremtiden for landbruget med hjælp fra Hecto Drone og en bevilling fra Innovationsfonden.
Den grønne omstilling til landbruget får forstærkninger fra to droneeksperter, som med firmaet Hecto Drone skal udvikle autonome droner til plet- og præcisionssprøjtning. Efter samarbejde med Innvite har Hecto Drone modtaget bevilling fra Innovationsfonden gennem fondens Innobooster-program.
Plet- og præcisionssprøjtning er gyldne ord for dagens landmænd. Fokus er på at reducere mængden af sprøjtemidler der anvendes i landbruget. I EU er der vedtaget mange restriktioner, der skal sikre at landbruget ikke belaster miljøet med unødigt brug af kemiske sprøjtemidler. I Danmark er vi yderligere meget optaget af beskyttelse af grundvandet.
Præcisionssprøjtning betyder i al sin enkelthed, at landmanden præciserer mængden af sprøjtemidler ud fra afgrødernes fotosyntese. Pletsprøjtning derimod, fordeler kun sprøjtemidler de steder, hvor behovet er. I begge scenarier ender landmanden med et mindre forbrug af sprøjtemidler end i dag, hvor det fordeles ligeligt over hele marken.
Teknologien bag plet- og præcisionssprøjtning er stadig i udviklingsstadiet og er vanskeligt at tilgå for landmænd i dag. Det er denne problemstilling Hecto Drone har ambitioner om at bidrage til med deres fuldautomatiske løsning.
Hecto Drone har siden 2017 udviklet droner til anvendelse i landbrug, der skal erstatte traktoren. Målet er, at dronerne først scanner markens fotosyntese vha. multispektrale kameraer, der tager billeder af marken i fem forskellige spektre. Via indbyggede algoritmer og kunstig intelligens udregnes et Normal Difference Vegetation Index-kort (NDVI) ud fra billederne, der viser niveauet af fotosyntese i planterne og opdeler dem i behovsmæssige zoner. Efter dronens scanning af marken vil den flyve i et kontinuerligt loop mellem mark og dockingstationen, der automatisk forsyner den med den korrekte mængde sprøjtemiddel.
Hecto Drone vil med bevillingen fra Innovationsfonden igangsætte en planlagt testsprøjteplan, der allerede er godkendt af Miljøstyrelsen, og er i samarbejde med Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi. Ambitionen er at minimere forbruget af sprøjtemidler og dermed fremme en grøn omstilling, uden at reducere afgrødernes kvalitet.