Med droneteknologi, algoritmer og billedgenkendelse vil de tre virksomheder Scout Robotics, Cellari og Klitgaard Agro A/S hjælpe biodiversiteten på rette kurs.
Den danske biodiversitet har de sidste par år været i tilbagegang. Det kan tilskrives vores indgriben i naturen på flere måder end blot udnyttelse af landarealer og nye bebyggelser. Biodiversiteten belastes også af invasiv plantevækst som for eksempel plantearten kæmpebjørneklo. Planten hæmmer biodiversiteten i sådan en grad, at den i 2006 fik sin egen lovgivning om bekæmpelse af plantearten. Kæmpebjørneklo skygger for andet planteliv, har ingen fødeværdi, er giftig og kan forårsage alvorlige forbrændinger på huden – og så hører den ikke naturligt til i den danske natur.
Det er kritisk for miljøet, når mangfoldigheden i naturen falder. Derfor har biodiversiteten været én af MUDP, Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, specifikke indsatsområder for 2020. MUDP er en tilskudsordning fra Miljøministeriet, der bevilger tilskud til projekter med fokus på udvikling, test og demonstration af nye miljøteknologiske løsninger indenfor vand, klimatilpasning, renere luft og bedre udnyttelse af ressourcer. Tilskudsordningen har fokus på projekter, der bidrager til en grøn omstilling og skaber miljøeffektiv teknologi.
BIO-DRONE er et af de projekter, som i 2020 er bevilget tilskud fra MUDP, da de har fokus på forbedring af biodiversiteten. Ved brug af droneteknologi og billedgenkendelse vil projektet identificere og lokalisere den invasive kæmpebjørneklo i et større omfang end tidligere set, hvorefter den skal bekæmpes.
De tre parter bag projektet er Scout Robotics A/S, Cellari og Klitgaard Agro A/S. Scout Robotics A/S bidrager med droneteknologien og kompetencer indenfor flyvning af droner med kamera. Cellari er eksperter i kunstig intelligens og udvikling af algoritmer til genkendelse af objekter på billeder. Klitgaard Agro A/S har i 25 år arbejdet målrettet på at bekæmpe invasive plantearter på deres mere end 2.000 hektar jordområder.